top of page
Корисні посилання
Останні пости

10 способів справитися зі стресом і зберегти психічне здоров'я вчителю

Працюючи психологом, я проаналізувала роботу вчителів. Вчителі настільки завантажені, що стан стресу, напруженості є практично у кожного з них. У своїй статті я ділюся методами, як подолати стрес і зберегти психічне здоров'я вчителя.

У відповідального вчителя на підготовку у уроку (вірніше сказати, до наступного навчального дня) йде саме менше 1, 5 – 2 години. Це тільки окремим людям, що знаходяться досить далеко від педагогіки, здається, що провести урок — це простіше простого. А адже потрібно скласти план кожного заняття, підібрати цікаві матеріали, наочні приклади, детально продумати, як утримати увагу молодших школярів протягом всього уроку, при цьому, не втомивши дітей. Кожен раз доводиться продумувати методику проведення не тільки уроку (а їх не менше 4 – 5), але і способи індивідуальної, групової роботи з які навчаються, вимагають з різних причин пильної уваги. Крім цього —щоденна перевірка зошитів з математики та російської мови (40 – 50 зошитів). А в них потрібно не тільки виправити помилки, але і проаналізувати їх причини. А ще оформлення щодня класного журналу, перевірка щоденників, заповнення поточної документації. Зміна — і це теж не відпочинок: треба неодмінно заспокоїти Олену, помирити Сашу з Геною, провітрити клас, встигнути забігти в учительську і, нарешті, налаштуватися на наступний урок. Багато часу і сил забирає позакласна робота — підготовка до свят, екскурсії, гуртки. А вже якщо педагог веде групу продовженого дня, то навантаження подвоюється. Найважче в психологічному плані — це бесіди з батьками в школі до і після уроків, на перервах, вечірні дзвінки тат і мам по телефону. Що ж можна зробити, щоб не приймати все близько до серця і не засмучуватися в тих випадках, коли можна просто змінити акцент з мінуса на плюс?

  • Намагайтеся планувати. До стресу може привести найпростіша дезорганізація. Наявність величезної кількості одночасних планів може призводити до плутанини, безпам'ятності, відчуття, того, що у вас залишається маса незакінчених проектів. Вчіться визначати короткострокові і довгострокові цілі.

  • Приймайте і визнавайте недосконалості й обмеження. Багато хто з нас ставлять перед собою недосяжні і завищені цілі, а потім довго і сильно засмучуються, не реалізувавши їх. Людина не може бути досконалою, тому часто в подібних випадках відчуває себе неспроможним.

  • Дозволяйте собі розслабитися, зайнятися цікавою справою. Іноді просто необхідно втекти від повсякденних життєвих проблем і розважитися. Знайдіть собі заняття до душі, приємне і захоплююче для вас. Прагнете розділяти професійну діяльність і особисте життя.

  • Будьте позитивною особистістю. Намагайтеся зосередитися на позитивних якостях оточуючих. Хваліть інших людей за ті речі і якості, які Вам у них подобаються. Уникайте конфліктів і критики на адресу оточуючих. Оволодійте технікою позитивного мислення.

  • Уникайте непотрібної конкуренції. Прагнення до перемоги і бездоганній виграшу в дуже багатьох сферах життя викликає напруженість, тривожність, агресивність та інші негативні прояви.

  • Розповідайте про свої неприємності і труднощі. Виберіть собі одного, консультанта, священика або інших людей, з якими ви можете поділитися наболілим, «виговоритися».

  • Вчіться прощати. Нетерпимість до інших людей призводить до гніву, ворожості, фрустрації. Розвивайте в собі эмпатийные якості. Адже це допоможе Вам жити в злагоді з самим собою, допоможе зрозуміти, що насправді відчувають інші люди.

  • Використовуйте природні способи саморегуляції: тривалий сон, смачна їжа, спілкування з природою і тваринами, баня, масаж, рух, танці, музика.

  • Вчіться давати собі самоприказы. Знаходите можливість хвалити себе протягом робочого дня не менш 3-5 разів, подумки кажучи: «Молодець!», «Розумниця!»

  • Прагнете до саморозвитку як у професійному, так і особистому плані. Адже безперервне психолого-педагогічна освіта педагога, підвищення його кваліфікації та психолого-педагогічної компетентності сприятиме стабільності особистісної та професійної самооцінки.

Сподіваюся, виконання цих простих рекомендацій допоможе вам, шановні педагоги, «горіти, але не згоряти» у своїй складної, але такої цікавої професійної діяльності. Бесова Інна Юріївна, педагог-психолог

  Будьте Майстрами! Якщо ти Майстер — хоч у наклеюванні шпалер, хоч у приготуванні їжі, то тобі все одно, яка на дворі влада! Ти завжди будеш потрібен людям, а значить завжди будеш ситий, одягнений, ... і вільний!

А.М.Рижов

Архів
Пошук за тегами
Тегов пока нет.
Нове на сайті
Статистика
Життя сайту
Зворотній зв'язок

Отлично! Сообщение получено.

Час спливає
Для настрою
Пошук по сайту
стол.PNG
bottom of page