top of page
Корисні посилання
Останні пости

Батьки vs Вчитель: причина конфліктів і нерозуміння

«Мій син — самий розумний, а вчитель цього не бачить», «батьки взагалі не приділяють уваги дітям» — подібні заяви чув кожен із нас. Чому так складно знайти спільну мову? І реально педагогам і батькам спілкуватися нормально, без взаємних докорів? Будемо розбиратися.

Причини конфлікту між вчителем і батьками

З'ясуємо, звідки у нерозуміння ростуть ноги. Найчастіше причиною невдоволення учителем стають:

  • Погані методи навчання. «Мій все сам сидить вчить, знаходить, передплачує і читає. Чим взагалі вчителька в школі займається?» — погодьтеся, монолог дуже популярний.

Батькам складно зрозуміти, які вимоги Міністерства освіти, структура уроку і навчальний план зараз актуальні. А ось покритикувати завжди будь ласка. Та й у присутності дитини.

  • Особиста неприязнь. «Зарозуміла вискочка. Ніс від мене верне. А ще вчителька!». Педагог не в силах догодити кожному.

Він теж людина зі своїми сильними і слабкими сторонами, особливостями у спілкуванні, які не завжди відповідають індивідуальним поглядам кожного з батьків.

  • Несправедлива оцінка. «Я ж бачила: вчила донька всю ніч перед контрольною, і знову 2? За що? Хто з дітей більше чим вона займається?! Несправедливо».

Батько не може об'єктивно оцінити підготовку свого чада. Це по-перше. А по-друге, ви впевнені, що він/вона дійсно все написав чи вивчив?

Але не тільки батьки висловлюють претензії до класних керівників або предметників. Нерідко і вчителі скаржаться на батьків. Лідери у списку скарг:

  • Недбале виконання батьківський обов'язків. Немає спортивної форми, дитина педагогічно запущена, неохайна, погано виглядає.

  • Завищені очікування від педагога. За 45 хвилин уроку учитель фізично не може пояснювати матеріал тільки вашій дитині, запитувати лише його. У класі ж ще є діти з різним рівнем підготовки, здібностями і бажанням вчитися. Це нереально важко пояснити батькам.

Порада батькам: Бажаєте індивідуального підходу, всепоглинаючого уваги всі 45 хвилин і детального розжовування теми вашому чаду? Найміть репетитора.

Способи розв'язання конфлікту з батьками учня

Якщо ситуація напружена до межі, і напруження пристрастей не уникнути, то:

Погляньте на все тверезо. Визнайте власні помилки, прийміть бік іншого.

Обговоріть ситуацію. Нехай у відкритому діалозі батько і вчитель висловлять все, що хвилює або турбує. Часто в розмові з'ясовується, що проблема надумана чи вирішується просто.

Після вирішення конфлікту зробіть висновки. Класичне: «хто винен» і «що робити» тут дуже до речі.

Пам'ятка вчителю на випадок конфлікту з батьками

Щоб не допустити конфліктних ситуацій, пам'ятайте:

  • Попередити легше, ніж вирішити спір. При складній ситуації, не ховайте голову в пісок, а спокійно поговоріть з батьком.

  • Емоції на замок. Так, ви жива людина. Але на роботі, перш за все, — вчитель. Тому контролюйте негатив і притримайте мову в конфліктних ситуаціях. Це не означає не захищати свої інтереси. Просто пам'ятайте про почуття гідності і такті.

  • Не маніпулюйте учнями та батьками. Розмов типу: «Якщо ви підете на світову, то я поставлю «10» за семестр» не місце.

  • Не залучайте інших дітей. Не ганьбіть учня, з батьками якого у вас виник конфлікт. Добра це точно не принесе, а судового провадження — цілком.

  • Не прогинайтеся, не ламайте людей під себе. Точка зору учня і його батьків має право на життя незалежно від вашої думки.

  • Оцінюйте знання об'єктивно. Звертайте увагу на те, скільки учень витратив часу і старань, наскільки якісно готується.

  • Не зловживайте положенням. У вас соціально-психологічний статус вище, але це не дає права принижувати учня, ображати його, його батьків або інших учасників конфлікту, влаштовувати розправу над неугодними.

Кажуть, що хороша людина і хороший спеціаліст — різні поняття. Але не в педагогіці. Тому бажаємо вам не розгубити людяність, витримку та почуття гумору в будь-яких розмовах з батьками і їх дітьми.

  Будьте Майстрами! Якщо ти Майстер — хоч у наклеюванні шпалер, хоч у приготуванні їжі, то тобі все одно, яка на дворі влада! Ти завжди будеш потрібен людям, а значить завжди будеш ситий, одягнений, ... і вільний!

А.М.Рижов

Архів
Пошук за тегами
Тегов пока нет.
Нове на сайті
Статистика
Життя сайту
Зворотній зв'язок

Отлично! Сообщение получено.

Час спливає
Для настрою
Пошук по сайту
стол.PNG
bottom of page