top of page
Корисні посилання
Останні пости

5 причин, за яких учні ненавидять своїх вчителів

Всі вчителі хочуть, щоб учні любили і поважали їх. Прочитайте цей текст, щоб дізнатися, яким чином ви провокуєте негативне ставлення до себе.


Напевно багато молоді, а іноді й не дуже, вчителі задаються одним простим питанням: "Чому мої учні мене не люблять?". І справді, здавалося б, привітний і добрий педагог, який поважає своїх учнів, за замовчуванням отримувати те ж саме натомість. Але, виявляється, не все так просто. Дуже часто, маючи навіть найсвітліші спонукання і щиру любов у серці, назад ми отримуємо зовсім не те, що очікуємо. Обнадіює те, що в більшості випадків ця ситуація поправна: повагу і визнання учнів можна повернути, а ваш авторитет підняти на саму верхню точку шкільного флагштока. Все залежить від рішень, прийнятих нами як вчителями, які сприяють або підвищення, або втрати поваги наших учнів. Давайте розглянемо кілька найбільш поширених причин, за якими учні можуть відчувати до вас неприязнь.

1. Клас вам непідконтрольний. Уявіть, що ви перебуваєте на семінарі, який проводить шановний професор. Вам цікаво послухати те, про що він розповідає, але один із слухачів постійно перебиває його, всіх інших і в тому числі вас, а професор при цьому не робить рівно нічого, щоб його зупинити. В аудиторії стає шумно і вловити потрібну інформацію просто неможливо. У підсумку ви роздратовані і йдете з розчаруванням з-за того, що не отримали інформацію у потрібному обсязі, а авторитет професора, не здатного заперечити бестактному слухачеві, безповоротно втрачений.

Те ж саме відчувають і ваші учні, коли ви не справляєтеся з дисципліною в класі. Спробуйте, крім вашої любові до дітей, підключати ще й логіку з холодним розумом. Подивіться на себе з боку, перегляньте тон і характер спілкування з дітьми, уявіть кожного хулігана окремо і спробуйте виробити ефективний план дій по відношенню до кожного з них.

2. Ви не чуєте своїх учнів. Під час занять учням доводиться слухати вас і те, чого ви їх вчите. Ви вимагаєте від них уважності й посидючості. А чи слухаєте ви їх, чи даєте можливість говорити? Якщо на ваших уроках звучить в основному лише ваш голос, спробуйте застосувати кілька прийомів, які допоможуть вашим учням відчути, що їх теж слухають і, найголовніше, чують:

  • візьміть за звичку обговорювати якусь тему разом зі своїми учнями хоча б раз на тиждень. Іноді можна навіть проводити експериментальні уроки, протягом яких будуть говорити тільки діти (враховуючи, звичайно ж, певний порядок цієї розмови);

  • протягом року просіть учнів заповнювати анкети, відповіді на які допоможуть вам зрозуміти, які з застосовуваних вами методів працюють, а які ні. Повідомляйте про свої висновки учням, обговорюйте, що вас цікавлять, та їх моменти. Нехай робота над вашими відносинами буде колективною, а бесіди довірчими;

  • якщо ви вчитель словесності, то спробуйте застосувати такий цікавий прийом: заведіть "класний журнал", в якому учні кожен день могли б писати невеликі замітки на самі різні теми, наприклад, про те, що їх хвилює, що їм подобається на ваших уроках, який у них сьогодні настрій і т. д. Давайте їм на полях короткі відповіді (наприклад: "Так, іноді я теж люблю дощову погоду"). Це допоможе вам встановити довірчі відносини і міцний зв'язок з вашими учнями.

3. Вам варто переглянути свої пріоритети. Дуже часто трапляється так, що вчитель бачить себе в ролі керівника, в поганому сенсі цього слова. Він очікує загального визнання, відчуває свою перевагу і всіляко показує це своєю поведінкою, іноді навіть не усвідомлюючи це. Поведінка вчителя, порівнянне з вчинками самозакоханого директора, не приносить плодів. І в першому, і в другому випадку "підопічні" недолюблюють свого керівника. Подивіться на себе з іншого боку. Можливо, варто зробити ставку на більш довірчі, партнерські відносини?

4. Не потрібно боятися здатися дурним. Не бійтеся, наприклад, вибачитися перед учнями за те, що в минулий четвер ви були в поганому настрої і дозволили собі накричати на учнів без особливої на те причини. Не бійтеся виглядати дурним або слабким, ви, врешті-решт, теж жива людина. Учні дуже уважні до ваших слабкостей. Якщо ви знайдете сили визнати вашу "поразка" і весело посміятися над ним разом з класом, це гарантовано підніме рівень вашого авторитету перед дітьми. В іншому ж випадку, ви придбаєте стійку репутацію диктатора.

5. Ви забули про "золотому правилі". Всім знайоме твердження про те, що до людей потрібно ставитися так, як хочеш, щоб ставилися до тебе. Те ж саме стосується і викладання. Напевно вам доводилося відчувати роздратування по відношенню до вчителів, з якими ви стикалися протягом життя. Переконайтеся, що ви не повторюєте їх помилок. Прислухайтеся до себе і дотримуйтеся простого правила: навчайте так, як хочете, щоб вчили вас, даруйте невеликий шматочок вашої душі з кожним новим уроком.

  Будьте Майстрами! Якщо ти Майстер — хоч у наклеюванні шпалер, хоч у приготуванні їжі, то тобі все одно, яка на дворі влада! Ти завжди будеш потрібен людям, а значить завжди будеш ситий, одягнений, ... і вільний!

А.М.Рижов

Архів
Пошук за тегами
Тегов пока нет.
Нове на сайті
Статистика
Життя сайту
Зворотній зв'язок

Отлично! Сообщение получено.

Час спливає
Для настрою
Пошук по сайту
стол.PNG
bottom of page